Pensioen

Pensioen

Pensioen? Dat is iets voor later, denken veel mensen. En vaak klopt dat ook. Toch is het verstandig u nu al op ‘later’ voor te bereiden door af en toe stil te staan bij de periode na uw werkzame leven. Vanaf uw aow-leeftijd hebt u hopelijk nog heel wat jaren om van uw pensioen te genieten. Om deze tijd in te kunnen richten zoals u dat wilt, zult u er in uw werkende jaren voor moeten zorgen dat er ook dan voldoende inkomen beschikbaar is.

Wat is pensioen eigenlijk?

Formeel gezien is pensioen een verzamelnaam voor het inkomen dat u na uw pensioengerechtigde leeftijd krijgt. Dit inkomen bestaat uit minimaal één, maar vaak ook twee of zelfs drie onderdelen:

  1. Het eerste gedeelte is AOW. De overheid keert dit uit en stelt hier jaarlijks algemeen geldende normbedragen voor vast.
  2. Het tweede gedeelte is het inkomen vanuit voormalige arbeid. Dit deel is door u en uw werkgever(s) opgebouwd gedurende uw werkzame periode.
  3. Het derde deel is de individuele aanvulling en ‘spaart’ u zelf. In veel gevallen gaat dit via een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening: fiscaal aantrekkelijke manieren om geld voor ‘later’ te reserveren.

Het totaal van deze drie noemen we het pensioen. Dit inkomen wordt pas uitbetaald na de pensioengerechtigde leeftijd. De eerste twee delen ontvangt u meestal levenslang, voor het derde deel bepaalt u zelf in hoeveel termijnen u dit uit wilt laten keren.

Pensioenadvies

Combivé Financieel Advies adviseert u graag over keuzes en mogelijkheden rond uw pensioen. Daarbij staan we ook graag samen met u stil bij eventuele speciale situaties die invloed kunnen hebben op uw pensioenregeling, zoals kortstondige werkloosheid of zwangerschap. Meer weten? Neem vooral contact met ons op.

Uw pensioenoverzicht

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl krijgt u inzicht in het pensioen dat u al opgebouwd heeft en het verwachte pensioenbedrag na uw pensionering. U kunt er inloggen met uw DigiD. Eventuele individuele aanvullingen staan hier niet bij. We bekijken graag met u het totale financiële plaatje.  

Cornelis Boersma

Eigenaar

Het invullen van de vraagstukken op het gebied van verzekeringen, hypotheken, pensioenen en complexe zaken is mijn dagelijkse werk. Samen met mijn collega’s bekijken we wat we het beste vinden passen en kunnen invullen. Met brede kennis van het vak en ook van de dingen die grenzen aan het vak, puzzel ik graag naar hoe het wel kan. Anders denken dan dat misschien standaard de oplossing is, zorgt voor een extra motivatie. Sinds 2003 werk ik voor Combivé en in 2012 heb ik het bedrijf overgenomen van Jan Jonker. Hij was in 1994 met Combivé gestart. Het is mooi om te zien dat we nog veel relaties vanuit die tijd nog steeds helpen.

Altijd onafhankelijk, betrouwbaar en passend advies

Wij adviseren u graag, wij stellen uw belang voorop en streven er samen met u naar om de beste keuzes te maken Daarnaast hopen wij natuurlijk dat u geen schade heeft, maar in geval van schade is het wel fijn om hierbij geholpen te worden.
Deze hulp biedt combive.nl. Vraag vrijblijvend een offerte aan.